15 illegale werknemers in broodfabriek aangetroffen

Bij een controle bij een broodfabriek in de regio Amsterdam-Amstelland heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie 15 werknemers aangetroffen die vermoedelijk niet gerechtigd zijn om in Nederland te werken. Het gaat om personen uit Turkije en Syrië.

Voor een deel van deze  werknemers had de werkgever een tewerkstellingsvergunning kunnen aanvragen bij het UWV, hetgeen hij niet heeft gedaan.  Werknemers laten werken, terwijl zij daartoe niet gerechtigd zijn, is  een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Inspecteurs van de Arbeidsinspectie troffen daarnaast nog een medewerker, een ontheemde vreemdeling uit Oekraïne aan die niet was aangemeld bij het UWV. Een Turks personeelslid zou als kennismigrant bij het bedrijf werkzaam zijn; of er aan de voorwaarde wordt voldaan, wordt nu door de Arbeidsinspectie gecheckt.

Eerder troffen inspecteurs van de Inspectie ook illegale werknemers aan bij vestigingen van deze werkgever. De werkgever is nu opnieuw in overtreding en dat heeft invloed op het boetebedrag dat de werkgever gaat krijgen.

De Arbeidsinspectie controleerde ook op andere arbeidsomstandigheden van het bedrijf, vooral of er gezond en veilig werd gewerkt. En ook daar bleek de werkgever nalatig en in overtreding.

Er was geen ordentelijke arbeidsplaats aanwezig. Brandbestrijdingsmiddelen waren niet gemakkelijk bereikbaar en ruim 10 jaar niet gekeurd. De magazijnstellingen waren niet gekeurd en voorzien van een belastbaarheidskaart.