In de metaalindustrie worden grondstoffen verwerkt tot metalen en daarna tot producten. Denk aan constructiebouwwerken, machines, gereedschappen en microchips. Mensen die werkzaam zijn in de metaalindustrie hebben te maken met uiteenlopende risico's.
Risico's in de metaalindustrie
Bij het werken met machines kunnen ongelukken gebeuren. Zo kunnen werknemers bijvoorbeeld bekneld raken of zichzelf snijden. Op de werkvloer komt aanrijdgevaar voor en werknemers lopen soms het risico op valgevaar. Ook psychosociale arbeidsbelasting waaronder hoge werkdruk of ongewenst gedrag kan leiden tot ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid.
Soms zijn de gevolgen pas jaren later merkbaar. Denk aan gehoorschade door lawaai, gewrichtspijn door fysieke overbelasting en onvruchtbaarheid of kanker door het inademen van giftige dampen. Het soort risico's en de omvang daarvan verschilt per subsector.
Waar moet u als werkgever op letten?
Als werkgever moet u uw werknemers veilige en gezonde arbeidsomstandigheden bieden. Het maken van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) draagt hieraan bij en is daarom wettelijk verplicht. In de RI&E brengt u alle arbeidsrisico's binnen uw bedrijf in kaart.
Een onderdeel van de RI&E is het plan van aanpak. Daarin beschrijft u welke maatregelen u neemt om de geïnventariseerde risico's aan te pakken. Een actuele RI&E voorkomt ook ongevallen op de werkvloer en vermindert het ziekteverzuim binnen uw bedrijf.
Als werkgever moet u ervoor zorgen dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken. De regels hiervoor staan in de Arbeidsomstandighedenwet. Een arbocatalogus beschrijft hoe u in uw sector invulling kunt geven aan deze wet.
De metaalindustrie heeft een eigen arbocatalogus met richtlijnen en oplossingen. Deze is ontwikkeld door werkgevers en werknemers en getoetst door de Arbeidsinspectie.
Werkt u met een uitzendbureau? Dan heeft u als inlener verschillende verplichtingen om ervoor te zorgen dat uitzendkrachten eerlijk, veilig en gezond bij u kunnen werken.
De Arbeidsinspectie heeft een checklist ontwikkeld die u helpt een uitzendbureau te selecteren en op een eerlijke en veilige manier met uitzendkrachten aan de slag te gaan. Zo voorkomt u misstanden en boetes.
Om te weten of u als werkgever voldoet aan de wet- en regelgeving voor eerlijk, gezond en veilig werk heeft de Arbeidsinspectie de zelfinspectie ontwikkeld. Hiermee kijkt u naar uw bedrijf zoals een inspecteur dit doet. Aan het eind krijgt u een handig overzicht van eventuele verbeterpunten.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of het werk in de metaalindustrie op een gezonde, veilige en eerlijke manier wordt uitgevoerd. En wat u als werkgever doet om dit ook op langere termijn te borgen. Ook komt de Arbeidsinspectie bij u langs na het melden van een arbeidsongeval.