Directie Opsporing

De Directie Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie voert als Bijzondere Opsporingsdienst (BOD) onder het gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) strafrechtelijke onderzoeken uit.

Binnen de Arbeidsinspectie is de directie zo gepositioneerd dat deze aan de ene kant als BOD een aparte, voor de buitenwereld te herkennen eenheid is binnen de organisatie (met naamgeving Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie) en aan de andere kant integraal onderdeel is van de Arbeidsinspectie.

Strafrechtelijke onderzoeken

De Directie Opsporing verricht de strafrechtelijke onderzoeken op verschillende beleidsterreinen van SZW, zoals arbeidsomstandigheden, sociale zekerheid, illegale tewerkstelling, arbeidsverhoudingen, zorg en subsidieverstrekking (bijvoorbeeld in het kader van steunmaatregelen) en levert daarmee een bijdrage aan fraudebestrijding, aanpak van arbeidsuitbuiting en in opdracht van VWS ook aan de rechtmatigheid van Zorg.

Jaarlijks worden in het handhavingsarrangement de prioriteiten en kaders voor strafrechtelijke onderzoeken bepaald. De uitvoering van strafrechtelijke onderzoeken vindt vervolgens plaats binnen de geformuleerde opdracht van de Stuur- en Weegploeg (SWP). De SWP beslist of een strafrechtelijk onderzoek wordt opgestart, houdt zicht op de voortgang van de onderzoeken en monitort of de beoogde effecten worden behaald. De functionele aansturing van onderzoeken is belegd bij de onderzoekscoördinator van het betreffende rechercheteam.

Programmatisch werken

Hoewel de directie Opsporing vanwege de BOD-status als aparte directie is ingericht, wordt het inspectiebrede kader zoveel mogelijk gevolgd. De Directie Opsporing draagt bij aan het inspectiebrede programmatisch werken. Dat betekent dat onderzoeken vanuit de directie Opsporing worden uitgevoerd om bij te dragen aan de inhoudelijke resultaten van een programma. Verder participeert de directie Opsporing in verschillende inspectiebrede aanpakken en processen. Als een ondersteunende of strategische taak niet centraal belegd kan worden wegens de BOD-vereisten (geheimhouding), wordt door de directie Opsporing gezorgd voor aansluiting bij het inspectiebrede beleid.

De directie Opsporing bestaat uit de afdelingen Recherche Werk & Inkomen (W&I), Recherche Arbeidsuitbuiting, Recherche Zorgfraude, Opsporingsinformatie en Opsporingsondersteuning.