Migratieregelingen, Internationaal, Schijnconstructies en CAO-Naleving
Schijnconstructies en fraude ondermijnen de mogelijkheden voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven en eerlijke arbeidsvoorwaarden voor werkenden. Door arbeidsrelaties anders voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn, behalen werkgevers concurrentievoordelen en benadelen ze werkenden. Ook zijn schijnconstructies ongewenst voor de overheid vanwege het mislopen van premies en belastingen en het betalen van onterechte uitkeringen.
Maatschappelijk belang
De meerwaarde van het programma is om deze onwettelijke en onwenselijke constructies en verdienmodellen te ontrafelen en hierop te handhaven. Hierdoor versterken we de arbeidsmarktpositie van werknemers en dragen we bij aan een eerlijk speelveld op de arbeidsmarkt.
Internationaal
Door het vrij verkeer van diensten en werknemers worden complexere internationale constructies mogelijk. Daarom richt het programma zich ook op grensoverschrijdende constructies. Hierbij wordt samengewerkt met de European Labour Authority (ELA).
Doelen, aanpak en samenwerking
Het programma heeft als doel om:
inzicht te krijgen in schijnconstructies, daarvoor geschikte handhavingsaanpakken te ontwikkelen en te signaleren over potentiële kwetsbaarheden in het systeem van wet- en regelgeving.
sociale partners te ondersteunen bij hun toezicht op de naleving van algemeen verbindend verklaarde cao’s, gelijke beloning en bij stakingen.
misbruik van migratieregelingen tegen te gaan en de IND in staat te stellen daarop te handhaven, om zo bij te dragen aan het beperken of voorkomen van onrechtmatig inreizen in Nederland, concurrentievervalsing en verdringing op de arbeidsmarkt.
het versterken van de toenemende internationale samenwerking op het gebied van eerlijk werk.
Het programma richt zit op werkgevers die willens en wetens constructies gebruiken als verdienmodel, ten koste van kwetsbare werkenden en eerlijke concurrentie tussen werkgevers. De werkwijze van het programma kan kortweg geduid worden in de activiteiten analyseren, interveniëren en signaleren:
Het programma monitort en analyseert de arbeidsmarktontwikkelingen om zo (schijn)constructies vroegtijdig te signaleren;
Interventies zoals inspecties en onderzoek worden ingezet als mogelijk sprake is van een Schijnconstructie en/of overtreding van de arbeidswetten;
Wanneer uit analyse en/of een interventie blijkt dat er sprake is van een ongewenste constructie dan signaleert het programma hierover naar andere handhavers en beleidsmakers.
Bij veel schijnconstructies hebben we te maken met werkgevers en/of werknemers uit andere landen. Om deze constructies effectief aan te pakken is het belangrijk om internationaal samen te werken. Het programma coördineert daarom de internationale onderzoeken op het gebied van eerlijk werk binnen de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hierbij werkt het programma samen met de ELA en buitenlandse inspectiediensten.
Sociale partners en andere belanghebbenden spelen een belangrijke rol bij de onderzoeken rond de Waadi en de cao-naleving. Daarnaast werkt het programma onder andere samen met de IND, het UWV en de SVB.