Vraag en antwoord
Vragen en antwoorden over ontheffing kinderarbeid en cultureel werk door kinderen.
Algemeen
Sinds 8 december 2022 zijn wij over naar een nieuw systeem. Daarvoor is het noodzakelijk om een nieuw wachtwoord aan te maken. Er is een e-mail verstuurd naar het e-mailadres van het account met een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.
Als u bent ingelogd met een eHerkenningaccount kunt u meldingen van collega's inzien, wijzigen of intrekken binnen de geldende regels. Met een Nederlandse Arbeidsinspectie-account kunt u alleen meldingen inzien, wijzigen of intrekken die u zelf heeft ingediend (binnen de geldende regels).
Mijn persoonlijke gegevens die automatisch bij een nieuwe melding staan ingevuld kloppen niet meer en ik kan deze niet aanpassen in het formulier.
Ga naar 'Mijn profiel' in het menu en kies voor 'Gegevens bewerken'. Hier kunt u uw persoonlijke gegevens aanpassen. Zodra u een nieuwe melding aanmaakt worden de nieuwe gegevens overgenomen in de melding. Als u persoonlijke gegevens van een bestaande melding wilt wijzigen kunt u deze nieuwe gegevens invoeren bij contactpersoon.
eHerkenning
Het kan zijn dat uw eHerkenningaccount is verlopen en daardoor is geblokkeerd. Neem hiervoor contact op met uw eHerkenningsleverancier.
Een eHerkenningaccount is een persoonlijk account. Of u dit eHerkenningaccount mag delen staat in de voorwaarden van uw eHerkenningaccount-aanbieder. Hier kan de helpdesk van de Nederlandse Arbeidsinspectie verder geen uitspraak over doen.
Om bij de Nederlandse Arbeidsinspectie in te loggen is eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau EH3 vereist.
Kunstkinderen
Uw oude meldingen zijn naar het nieuwe systeem overgezet. Lopende aanvragen worden verder afgehandeld in het nieuwe systeem.
- De productiedatum is ten einde. Zodra het einde van de productiedatum is gepasseerd is het niet meer mogelijk om kinderen en werkmomenten op te voeren. Dien een nieuwe aanvraag in.
-
Het gaat om een bestaande melding waarbij de productieperiode langer is dan 1 jaar. Dat is in het nieuwe systeem niet toegestaan. U kunt zelf geen extra gegevens opvoeren of iets wijzigen aan deze melding.
Is dit wel vereist? Dan kunt u contact opnemen met de Servicedesk Informatievoorziening, telefoon 070 333 68 11. - Er is nog geen toestemming verleend op de arbeid. Uw aanvraag moet waarschijnlijk eerst nog worden beoordeeld en er moet toestemming worden verleend op het soort arbeid door kinderen. U ontvangt bericht zodra er toestemming is gegeven. Vanaf dat moment kunt u kinderen en werkmomenten opvoeren.
Sinds 8 december 2022 versturen wij geen toestemmingsbrief of beschikking meer via e-mail. Zodra de documenten beschikbaar zijn ontvangt u een e-mail met de melding dat u de documenten kunt terugvinden bij uw melding.
Voer de nieuwe gegevens in bij contactpersoon.
Een beschikking die is aangemaakt en verstuurd voor 8 december 2022 heeft u nog per e-mail ontvangen en is daarom niet terug te vinden in het Meldingenportaal.
Ontheffing kinderarbeid
In 1 uitzonderingssituatie is het mogelijk om op een heel korte termijn een ontheffing aan te vragen. Dit geldt voor actualiteitenprogramma's: radio- en televisieprogramma's waarin onderwerpen van de dag worden besproken. Het kind mag alleen spreken en het onderwerp waarover het kind spreekt en de onderwerpen die verder aan bod komen, moeten passend zijn voor het betreffende kind.
Deze uitzondering wordt alleen gemaakt als er geen risico's zijn verbonden aan het werk. Ook moet u voldoen aan de overige regels. Alleen in die gevallen kan de Nederlandse Arbeidsinspectie binnen 1 werkdag een ontheffing verlenen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie toetst vooraf, bij de aanvraag van de ontheffing, of u voldoet aan de regels. U kunt op bepaalde punten in de aanvraag alleen verder als de opgegeven informatie voldoet aan de wettelijke bepalingen.
Daarnaast houdt de Nederlandse Arbeidsinspectie met controles toezicht of u de ontheffing naleeft. Als een inspecteur een overtreding vaststelt, dan moet deze worden opgeheven en kan een sanctie worden gegeven. Afhankelijk van de overtreding kan het gaan om een waarschuwing, eis of boete.
Als u onjuiste informatie heeft versterkt om een ontheffing te krijgen, wordt de ontheffing afgewezen of ingetrokken en kan de Nederlandse Arbeidsinspectie daarnaast een proces-verbaal opmaken vanwege valsheid in geschrifte.
Bij het opgeven van het soort arbeid door kinderen wordt informatie gevraagd over de activiteiten en omstandigheden, en hoe de selectieprocedure, repetities en begeleiding zijn georganiseerd.
Over het opvoeren van kinderen en werkmomenten, zie de vraag 'Welke gegevens moet ik aanleveren over het kind?'
Bij het opgeven van het soort arbeid staan uw gegevens uit het Kamer van Koophandel Register al ingevuld. U kunt hier een (afwijkend) correspondentieadres, e-mailadres en de naam van een contactpersoon opgeven. Aanvragers (uit het buitenland) die niet in Nederland zijn ingeschreven in het Kamer van Koophandel Register moeten zelf de NAW-gegevens invoeren.
Vervolgens moet u verklaren dat u werkgever bent of beschikt over een schriftelijke machtiging. Hierna kunt u aangeven om wat voor productie het gaat en wat de (werk)titel en looptijd is van de productie.
Vervolgens geeft u een omschrijving van de activiteit die het kind gaat doen en de omstandigheden waarin hij werkt. Daarbij moet u aangeven welke risico's het werk met zich meebrengt. Het gaat zowel om lichamelijke risico's als om emotionele (over)belasting. Ook moet u beschrijven hoe de selectieprocedure en repetities zijn georganiseerd.
Als er risico's zijn verbonden aan het werk, dan wordt u gevraagd aan te geven met welke maatregelen u deze gaat voorkomen of beperken en of daarbij een persoonlijke beschermingsmiddel nodig is. In het belang van het kind kijkt de Nederlandse Arbeidsinspectie hier zeer kritisch naar. Voor meer informatie over risico's en de risico-inventarisatie en -evaluatie kunt u kijken op rie.nl.
Er zijn enkele aandachtspunten bij het invullen van de aanvraag:
- Zorg dat u alle gegevens invult. Als er gegevens ontbreken, kan dit leiden tot vertraging, waardoor u de ontheffing mogelijk niet op tijd ontvangt.
- Het aanvraagproces is verregaand geautomatiseerd. Voor u als aanvrager heeft dit als voordeel dat u zo snel mogelijk weet of een aanvraag wordt geaccepteerd. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat er bij de beoordeling vanuit dat de informatie die u verstrekt juist is. Mocht bij een inspectie of na het opvragen van nadere informatie blijken dat u onjuiste informatie heeft verstrekt, dan kan de inspectie een boete opleggen of proces-verbaal opmaken. Voor meer informatie, zie de vraag 'Hoe controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie?'
Tijdens het digitale aanvraagproces hoeft u uw documenten niet meteen aan te leveren. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat er wel vanuit dat u deze op verzoek direct kunt overleggen. Zo'n verzoek kunt u krijgen tijdens de beoordeling van uw aanvraag of tijdens een controle van de werkzaamheden. Op het Meldingenportaal wordt aangegeven welke documenten u beschikbaar moet hebben.
Als de documenten niet in orde zijn, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie een ontheffing intrekken of wijzigen. Ook kunt u een boete of proces-verbaal krijgen, zie de vraag 'Hoe controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie?'.
De Nederlandse Arbeidsinspectie toetst of uw aanvraag voldoet aan de regels die staan in de Nadere Regeling Kinderarbeid en de Beleidsregels inzake ontheffing verbod van kinderarbeid.
Bij het opgeven van het soort arbeid door kinderen wordt informatie gevraagd over de activiteiten en omstandigheden, en hoe de selectieprocedure, repetities en begeleiding zijn georganiseerd.
Als u bij het opgeven van het soort arbeid door kinderen heeft aangegeven dat het werk geen risico's met zich meebrengt, mag u vrijwel altijd meteen doorgaan met het opvoeren van kinderen en werkmomenten. Het kan voorkomen dat uw aanvraag dan toch wordt geselecteerd voor beoordeling door een inspecteur.
Als u bij het opgeven van het soort arbeid door kinderen heeft aangegeven dat het werk wel risico's met zich meebrengt, krijgt u een melding dat de Nederlandse Arbeidsinspectie uw aanvraag gaat beoordelen. Eventueel kan een inspecteur contact met u opnemen voor meer informatie. Voor een spoedige afhandeling is het dus verstandig dat de informatie die u aanlevert volledig en duidelijk is.
Als de inspecteur de aanvraag afwijst, kunt u een nieuwe aanvraag indienen nadat u het werk heeft aangepast of passende maatregelen heeft genomen.
Als de inspecteur oordeelt dat het werk is toegestaan, krijgt u hiervan bericht en kunt u verder met het opvoeren van kinderen en werkmomenten. Tijdens het opvoeren wordt direct getoetst of de werktijden voldoen aan de wettelijke bepalingen. Zo nee, dan moet u de werktijden aanpassen. Zo ja, dan ontvangt u per ommegaande geautomatiseerd de ontheffing. Het werk kan dan minimaal 1 werkdag later beginnen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft tijd nodig voor de beoordeling van de aanvraag. Om te voorkomen dat u kort van te voren te horen krijgt dat (een deel van) het werk niet is toegestaan, adviseren wij u dringend het soort arbeid door kinderen 2 à 3 maanden van tevoren in te sturen. Dan heeft u nog voldoende tijd om aanvullende maatregelen te nemen en de aanvraag opnieuw in te dienen.
Voor het beoordelen van uw aanvraag heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie minimaal de volgende termijnen nodig:
- Het soort arbeid door kinderen moet minimaal 14 dagen van tevoren worden opgegeven. Let op: de start van het werk kan bijvoorbeeld ook een auditie of een selectieronde zijn, wanneer deze valt onder de overeengekomen werkzaamheden. Mocht de situatie zo complex zijn dat de inspecteur meer tijd nodig heeft, dan zal hij dit met u afstemmen.
- Kinderen en werkmomenten moeten uiterlijk 1 werkdag voordat het kind begint met werken zijn opgevoerd. Zaterdagen, zondagen en feestdagen worden niet gezien als werkdagen.
Als u uw aanvraag te laat indient, wordt deze wel beoordeeld, maar de kans is groot dat u de ontheffing dan te laat ontvangt. U mag pas starten met de productie als u de ontheffing heeft ontvangen. Als u kinderen laat werken zonder ontheffing, dan kunt u zonder waarschuwing een boete krijgen.