Drie aanhoudingen voor arbeidsuitbuiting

De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft maandag in Den Haag 3 personen aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting. Het vermoeden is dat de verdachten in georganiseerd verband meerdere mensen met de Turkse nationaliteit illegaal tewerk hebben gesteld, extreem lange werkdagen lieten draaien en te weinig loon uitbetaalden. Naast de aanhouding heeft de Opsporingsdienst ook contant geld en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Verder is beslag gelegd op een woning. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket (OM).

Het verhaal rond deze zaak kwam aan het rollen in februari 2023. De aardbeving die op dat moment plaatsvond in het zuiden van Turkije had grote gevolgen. Er vielen duizenden doden en gewonden en complete dorpen werden van de aardbodem weggevaagd. Ook in Nederland was de impact groot. De Turkse gemeenschap zamelde massaal hulpgoederen in om met vrachtwagens naar Turkije te rijden. In Nederland werd gezocht naar Turkse chauffeurs om dit te doen.

4 Turkse mannen werden in Nederland door de verdachten in deze zaak benaderd om hulpgoederen naar Turkije te brengen. Bij het laden van de vrachtwagens, kwamen de chauffeurs er achter dat er verdovende middelen in de pakketten zat. Het vermoeden bestond dat die naar Turkije moesten worden gesmokkeld via dat hulpgoederen-transport. Ze besloten hierop naar de politie te gaan.

Ook de Arbeidsinspectie werd ingeschakeld om onderzoek te doen naar de betrokken ondernemingen en mogelijke overtredingen van de arbeidswetten. Uit onderzoek kwamen ook signalen van arbeidsuitbuiting naar voren, waarna is besloten om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel. Daar is sprake van als men onder dwang arbeid of diensten moet verrichten. Mensenhandel is een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid en maakt inbreuk op de fundamentele mensenrechten. Mensenhandel is strafbaar gesteld in artikel 273f. Op mensenhandel staat een maximale gevangenisstraf van 12 jaar, en zelfs levenslang als de mensenhandel de dood als gevolg heeft.