Literatuurstudie Integrale dienstverlening

Diverse taken op het gebied van zorg, jeugdzorg en participatie zijn per 1 januari 2015 gedecentraliseerd naar gemeenten. Met de komst van deze decentralisaties kregen gemeenten de mogelijkheid om verschillende instrumenten, bijvoorbeeld op het gebied van participatie en zorg, te combineren. De verwachting is dat er hierdoor steeds meer sprake zal zijn van integrale dienstverlening in het sociale domein.

Hoewel integraal samenwerken op verschillende manieren kan worden vormgegeven, geven gemeenten vooral de voorkeur aan het werken in sociale wijkteams. De verwachtingen bij deze vorm van samenwerken zijn zeer hoog gespannen. Daarom heeft de Inspectie SZW een literatuurstudie uitgevoerd naar de factoren die bijdragen aan een succesvolle integrale dienstverlening.

De Inspectie werkt de komende tijd aan een vervolg op deze literatuurstudie waarin twee doelgroepen in drie grote steden ongeveer negen maanden lang gevolgd worden bij de integrale dienstverlening die zij ontvangen. Verwachte afronding van dit onderzoek is in het voorjaar 2017.

Op basis van de literatuurstudie heeft de Inspectie een artikel geschreven dat gepubliceerd is op Socialevraagstukken.nl.