De weg naar een schone lei - Onderzoek gemeentelijke schuldhulpverlening

Gemeentelijke schuldhulpverlening is van groot belang voor mensen met problematische schulden. Met deze hulp kunnen ze voorkomen dat hun schuldenproblemen verder opstapelen en kunnen ze werken aan toekomstperspectief. De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzocht de kwaliteitsborging, de inrichting en doeltreffendheid van de uitvoering van de schuldhulpverlening.

Doeltreffendheid

Meerdere signalen wijzen erop dat veel mensen met schulden nog geen gebruik maken van de schuldhulpverlening. Wanneer mensen hier wel gebruik van maken, gaat er veel goed. Echter, een deel van de hulpvragers valt tijdens het traject uit. De Arbeidsinspectie concludeert onder andere dat meer begeleiding tijdens - en nazorg na - het traject nodig is.

Ondernemers

In dit onderzoek is naast particulieren ook gekeken naar ondernemers met schulden. Gemeenten hebben steeds meer aandacht voor deze doelgroep. De toegang voor ondernemers tot de schuldhulpverlening is in de laatste jaren verbeterd, maar er is nog veel onbekendheid. Ondernemers komen minder vaak van hun schulden af dan particulieren, omdat ze gemiddeld hogere schulden hebben en doordat passende saneringsmogelijkheden ontbreken.