Toezicht op het werken met gevaarlijke stoffen 2020-2023

In Nederland werken ruim 80.000 bedrijven met gevaarlijke stoffen. Het werken met gevaarlijke stoffen brengt risico's met zich mee voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Deze risico's worden regelmatig onderschat, omdat ze vaak niet direct waarneembaar zijn en de gezondheidsschade zich vaak pas na jaren openbaart.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het gezond en veilig werken met gevaarlijke stoffen. De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht.

De Arbeidsinspectie blikt op hoofdlijnen terug op het toezicht op het werken met gevaarlijke stoffen in de periode 2020-2023. Dat doet zij in 3 deelrapportages:

ARIE-bedrijven en Seveso-inrichtingen

Van de ruim 80.000 bedrijven met gevaarlijke stoffen zijn er zo'n 1.000 die zulke grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen mogen verwerken, bewerken en/of opslaan dat ze onder de Aanvullende Risico Inventarisatie- en Evaluatie (ARIE-regeling) vallen.

Ongeveer 400 van deze bedrijven beschikken over dusdanig grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen dat ze behoren tot de zogenoemde hoog-risicobedrijven – Seveso-inrichtingen (voorheen Brzo-bedrijven).