Nederland heeft een grote pluimvee- en vleesverwerkende industrie. Het slachten en verwerken van pluimvee en vlees is niet zonder risico.
Risico's in de sector
Het slachten en verwerken is vaak fysiek zwaar werk met repeterende handelingen. Soms in combinatie met een hoge werkdruk. Het werken met scherpe messen, zaag- en snijmachines en andere arbeidsmiddelen vereist kennis, ervaring en aandacht. De meeste arbeidskrachten in de sector komen niet uit Nederland. Als zij niet dezelfde taal spreken ontstaat op de werkvloer vaak een taalbarrière, die het risico op arbeidsongevallen vergroot. Ook lopen arbeidskrachten soms het risico dat zij te lange dagen moeten werken voor een te laag salaris.
Waar moet u als werkgever op letten?
In de Risico-inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) brengt u alle arbeidsrisico's binnen uw bedrijf in kaart. Een onderdeel van de RI&E is het plan van aanpak. Daarin beschrijft u welke maatregelen u neemt om de geïnventariseerde risico's aan te pakken. Een RI&E voorkomt ook ongevallen op de werkvloer en vermindert het ziekteverzuim binnen uw bedrijf.
Als werkgever moet u ervoor zorgen dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken. De regels hiervoor staan in de Arbeidsomstandighedenwet. Een arbocatalogus beschrijft hoe u in uw sector invulling kunt geven aan deze wet. De vleesindustrie en pluimveeverwerkende industrie hebben elk een eigen arbocatalogus met richtlijnen en oplossingen. Deze zijn ontwikkeld door werkgevers en werknemers en getoetst door de Arbeidsinspectie.
Miscommunicatie door taal kan leiden tot zware arbeidsongevallen. Als werkgever bent u verantwoordelijk maatregelen te nemen om veiligheidsrisico's te beperken. Zo moet u uw werknemers voorlichten over hoe zij hun werk veilig en gezond kunnen doen. Hierbij is het belangrijk dat werknemers deze voorlichting ook écht begrijpen. Degene die op de werkvloer het team aanstuurt moet in een voor de werknemers begrijpelijke (beeld)taal communiceren. De arbocatalogus beschrijft hoe u problemen door miscommunicatie kunt aanpakken. Ook zijn in de handreiking arbomaatregelen van de Sociaal-Economische Raad (SER) handvatten en maatregelen te vinden om taalbarrières op de werkvloer weg te nemen.
Werkt u met een uitzendbureau? Dan heeft u als inlener verschillende verplichtingen om ervoor te zorgen dat uitzendkrachten eerlijk, veilig en gezond bij u kunnen werken. De Arbeidsinspectie heeft een checklist ontwikkeld die u helpt een uitzendbureau te selecteren en op een eerlijke en veilige manier met uitzendkrachten aan de slag te gaan. Zo voorkomt u misstanden en boetes. De vleesindustrie, vleeswarenindustrie en pluimveeverwerkende industrie hebben aanvullende voorwaarden voor het werken met uitzendbureaus. Deze voorwaarden vindt u in de cao Vleessector, cao Vleeswarenindustrie en cao Pluimveeverwerkende industrie.
Om te weten of u als werkgever voldoet aan de wet- en regelgeving voor eerlijk, gezond en veilig werk heeft de Arbeidsinspectie de zelfinspectie ontwikkeld. Hiermee kijkt u naar uw bedrijf zoals een inspecteur dit doet. Aan het eind krijgt u een handig overzicht van eventuele verbeterpunten.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of het werk in de pluimvee- en vleesindustrie op een gezonde, veilige en eerlijke manier wordt uitgevoerd. En wat u als werkgever doet om dit op langere termijn te borgen. Ook komt de Arbeidsinspectie bij u langs na het melden van een arbeidsongeval.