Mensen op de scheepswerf zijn vaak enthousiast over hun werk. De afwisseling, echt iets maken en de ontwikkelingen in de sector spreekt veel werknemers aan. Toch is het bouwen van schepen niet zonder risico en gebeuren er relatief veel ongelukken. En soms ontstaat er gezondheidsschade die pas jaren later merkbaar is.
Risico's op de scheepswerf
Mensen op de scheepswerf hebben te maken met uiteenlopende risico's die kunnen leiden tot ziekteverzuim of zelfs arbeidsongeschiktheid.
In veel gevallen zijn de gevolgen direct merkbaar. Zo gebeurt het nog te vaak dat werknemers van grote hoogte naar beneden vallen, bijvoorbeeld van een steiger of door een opening in de vloer. Of er kan iets vanaf grote hoogte op hen vallen, zoals gereedschap of gehesen materialen. Op de vloer bestaat aanrijdgevaar, bijvoorbeeld door een heftruck of bovenloopkraan. Bij het werken met machines kunnen werknemers bekneld raken of zichzelf snijden. In besloten ruimtes kan de atmosfeer stoffen bevatten waardoor er een risico op verstikking, bedwelming, vergiftiging of brand- of explosiegevaar ontstaat.
Soms zijn de gevolgen pas later merkbaar. Denk aan gewrichtspijn door fysieke overbelasting na langdurig werken in nauwe ruimtes die moeilijk toegankelijk zijn. Maar ook onvruchtbaarheid of kanker door het inademen van giftige dampen zoals lasrook, oplosmiddelen, chroom-6 of uitlaatgassen van dieselmotoren.
Waar moet u als werkgever op letten?
Wat doet de Arbeidsinspectie?
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of het werk op scheepswerven op een gezonde, veilige en eerlijke manier wordt uitgevoerd. En wat u als werkgever doet om dit ook op langere termijn te borgen. Ook komt de Arbeidsinspectie bij u langs na het melden van een arbeidsongeval.