Werk en Inkomen

Van arbeidsuitbuiting en het ontduiken van premies tot fraude met subsidies: wij komen in actie als er een vermoeden bestaat van misbruik van mensen, regels of voorzieningen. Dan starten we een onderzoek, bijvoorbeeld op het terrein van arbeidsmarktfraude, (georganiseerde) uitkeringsfraude, subsidiefraude, fraude met re-integratiegelden en arbeidsgerelateerde mensenhandel.

Werken in teams

Werk en Inkomen bestaat uit 4 rechercheteams op 4 locaties (Amsterdam, Eindhoven, Arnhem en Den Haag). In de onderzoeksteams werken coƶrdinatoren, (senior-)rechercheurs, financieel specialisten, OSINT-rechercheurs en recherchemedewerkers samen. We voeren onze eigen opsporingsonderzoeken uit, maar we doen ook regelmatig combinatieonderzoeken in samenwerking met Arbeidsuitbuiting.

Onderzoeken

We beginnen een onderzoek op basis van eigen analyses en waarnemingen of na meldingen van partners. Ook helpen we collega-opsporingsinstanties in binnen- en buitenland als daar om gevraagd wordt. Bijna altijd betekent ons werk het ontrafelen van complexe administraties en het onderzoeken van uiteenlopende digitale gegevensdragers. Een onderzoek kan een paar maanden duren, maar ook meerdere jaren en het is vaak veeleisend. We maken processen-verbaal op, berekenen nadeelbedragen of nemen goederen in beslag. Samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie werken we zo aan onze missie: zorgen dat crimineel ondernemer- of werkgeverschap wordt opgespoord en bestraft.

Ons werk

Onderstaande verhalen geven een beeld van ons werk. Meer praktijkvoorbeelden vind je onder Verhalen uit de praktijk.

Podcast: Klapdag in het Westland

Klapdagen, een geldhond en een mol ... In deze podcast vertellen 2 rechercheurs van Opsporing over hun werk. Ze vertellen over de spannende elementen van het werk en zijn ook reƫel over het monnikenwerk dat vooraf vaak nodig is om criminelen te kunnen pakken.

De postbus die een onderneming is

De postbusfirma is zeker geen naam van een bedrijf, maar vaak alleen een adres van een postbus of kantoortje dat al jaren leeg staat. Deze constructie wordt bewust gekozen om werknemers te weinig loon te geven, geen premies af te dragen en andere wetten te overtreden.

Fraude met Europese subsidies

Het adviesbureau werd ingeschakeld door bedrijven die een Europese subsidie wilden aanvragen voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. Met valse facturen werd de subsidieaanvraag kunstmatig opgedreven. Zo werd subsidie geclaimd uit het Europees Sociaal Fonds waar geen of minder recht op zou zijn.