Onderzoeksspecialist Iris
Fijn om bij te dragen aan verandering
Iris van Beukering is onderzoeksspecialist bij de afdeling Analyse en Onderzoek. Daarvoor werkte ze bij dezelfde afdeling als onderzoeker op het gebied van het toezicht op de uitvoering van sociale zekerheid. De doeltreffendheid van de uitvoering van re-integratie en inkomensondersteuning heeft haar grote belangstelling. Ze combineert haar werk bij de Arbeidsinspectie met promotieonderzoek bij de universiteit in Tilburg over psychische problemen en stigma's op het werk.
'Ik mag nadenken over de uitdagingen van de toekomst.'
'Eén van de taken van de Nederlandse Arbeidsinspectie is het toezien op de doeltreffendheid van de uitvoering van sociale zekerheid. Daarvoor hebben we te maken met heel veel verschillende wetten. Ik heb 5 jaar gewerkt als onderzoeker en themahouder op dit terrein, vooral op het gebied van inkomensondersteuning, armoede en schulden.
Naast 'trekker' van diverse onderzoeken over dit onderwerp was ik ook accounthouder voor de interne organisatie. Ik heb altijd veel vrijheid gehad bij het bepalen van de zaken waar we onderzoek naar doen. In het verleden werd dat vaak ingegeven door het maken van een risicoinschatting . Sinds 2020 zijn we over aan het gaan naar een systeem van doorlopende monitoring, met verdieping als dat nodig is.
'Door onze onderzoeken ontstaat er vaak een gesprek in de maatschappij en in de politiek.'
Mooie mix van methoden
De onderzoeken bij het programma Toezicht SUWI zijn een mooie mix van kwantitatieve en kwalitatieve methoden. Zo hebben we voor een onderzoek naar het niet-gebruik van de algemene bijstand en de Toeslagenwet CBS microdata gebruikt. Dat was baanbrekend, behoorlijk technisch en ook complex om uit te voeren, vanwege het moeten doorgronden van de wetgeving en het AVG-proof combineren van tientallen grote databestanden. Een lopend onderzoek van collega's naar de uitvoering van schuldhulpverlening door gemeenten maakt juist mooi gebruik van de combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.
Nu ik de overstap heb gemaakt van onderzoeker naar onderzoeksspecialist is mijn rol meer overkoepelend. Heel interessant, omdat ik nu mag nadenken over de uitdagingen van de toekomst, meer invloed heb op de allocatie van onderzoeken en mensen en me nog meer kan richten op kwaliteit. Al blijf ik ook onderzoek doen! Het systeem van sociale zekerheid in Nederland is behoorlijk ingewikkeld, zeker voor de burgers. Vanuit het programma Toezicht SUWI hebben we een rol om daar ook kritisch naar te kijken.
'Ik heb veel vrijheid bij het bepalen van de zaken waar we onderzoek naar doen.'
Media-aandacht en meer
Ik vind mijn werk professioneel interessant, maar ik merk daarnaast dat er dingen veranderen door wat we doen. Het bijstandsonderzoek heeft bijvoorbeeld veel media-aandacht gekregen en onze onderzoeken worden besproken bij gemeenten of in de Tweede Kamer. Vaak onstaat er zo een gesprek in de maatschappij en in de politiek, er gebeurt iets en dat geeft me het gevoel dat ik het echt ergens voor doe. Het is fijn om bij te dragen aan verandering, dat dingen beter gaan.'