De Nederlandse Arbeidsinspectie is transparant over haar werkwijze en de resultaten van inspecties. Door de inspectieresultaten openbaar te maken laten we aan maatschappij en politiek zien welke activiteiten ze heeft uitgevoerd en welk effect deze activiteiten hebben. Op deze pagina vindt u meer informatie en veelgestelde vragen.
Transparantie
Voor de Nederlandse Arbeidsinspectie betekent openheid dat we voorspelbaar zijn en eerlijk aangeven wat we doen en waarom. Maar ook helder zijn over wat we niet doen. Ons uitgangspunt is hierbij: ‘open, tenzij …’
De Nederlandse Arbeidsinspectie wil bijdragen aan een groeiend vertrouwen van maatschappij en politiek in de Inspectie als goed functionerend en deskundig toezichthouder. Dit doen wij door open te zijn over de manier van inspecteren en over de resultaten.
De Nederlandse Arbeidsinspectie is transparant over:
de uitkomsten van de risicoanalyses (waar zitten de grootste risico’s voor overtredingen van wet- en regelgeving);
de keuzes die de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft gemaakt op basis van risicoanalyses (waar zetten we de beschikbare menskracht in);
de manier waarop de Inspectie werkt;
de bevindingen van de Nederlandse Arbeidsinspectie (wat wordt er aangetroffen);
wat de samenleving mag verwachten van de Nederlandse Arbeidsinspectie (rol en verantwoordelijkheid) en wat de Inspectie verwacht van bedrijven en instellingen.
Openbaar
Inspectieresultaten worden openbaar gemaakt op deze website en in verschillende andere communicatiemiddelen. Deze variëren van jaarplan en jaarverslag tot programma-informatie en van de resultaten van individuele inspecties (Brzo, asbest en eerlijk werk) tot nalevingscommunicatie gericht op een groot aantal sectoren.
Veel informatie is gekoppeld aan lopende inspectieprogramma’s zoals aankondiging inspectieprojecten, openbare versie programmaplan, programmarapportages en factsheets.
Werkgevers en werknemers verantwoordelijk
De verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels ligt primair bij werkgevers en werknemers zelf. De Nederlandse Arbeidsinspectie focust hierbij op 4 pijlers.
De Nederlandse Arbeidsinspectie verwacht dat van het bekendmaken van de resultaten van individuele inspecties een preventieve werking uitgaat. Een werkgever wil op het internet liever gekoppeld zijn aan het oordeel ‘geen overtreding’ dan aan ‘overtreding’. Bij beursgenoteerde, grote en bekende bedrijven en publieke instellingen is dit effect naar verwachting groter dan bij de kleine regionaal georiënteerde bedrijven en instellingen.
Ook de wetenschap dat de gepubliceerde gegevens gebruikt kunnen worden door afnemers (consumenten, opdrachtgevers), aandelenhandelaars en toekomstige werknemers moet bedrijven motiveren om de wet na te leven.
De Nederlandse Arbeidsinspectie stimuleert het nemen van die eigen verantwoordelijkheid door wet- en regelgeving toegankelijk te maken via nalevingscommunicatie. Dat doet ze bijvoorbeeld door het op internet zelfinspectietools aan te bieden waarmee bedrijven zelf kunnen controleren of zij aan de wet- en regelgeving voldoen.
Aan de andere kant wordt met de openbare inspectieresultaten gestimuleerd dat klanten de voorkeur geven aan bedrijven en instellingen waar geen overtredingen zijn geconstateerd. Bovendien stimuleert het openbaar maken dat organisaties die het bestuur controleren - zoals gemeenteraden en medezeggenschapsorganen - met die informatie bij hun bestuur aandringen op betere naleving waar dat nodig is.
Samenwerking met andere overheden, toezichthouders en partijen in het veld levert in de praktijk een duidelijke meerwaarde op. De Nederlandse Arbeidsinspectie maakt daarom actief gebruik van de infrastructuur van onze samenleving, door samenwerking te zoeken met onder andere brancheorganisaties, koepels, vakverenigingen en branche-instituten.
Door met hen ervaringen en plannen te delen kunnen er makkelijker afspraken worden gemaakt over samenwerking. Daarnaast worden deze partijen zo ook gestimuleerd om activiteiten te organiseren. Samenwerkingspartners worden verder gevraagd relevante signalen over mogelijke overtredingen, misstanden en notoire overtreders aan de Inspectie door te geven.
De Nederlandse Arbeidsinspectie wil maximaal effect hebben met haar toezichtactiviteiten. Daartoe zet ze bij haar optreden een mix van instrumenten in zoals voorlichting, inspecties, onderzoeken, waarschuwingen en boetes. Het meten en het transparant maken van de effecten hiervan draagt bij aan het inzicht in de effectiviteit van interventies.
Door deze inzichten te delen met (potentiële) samenwerkingspartners en andere toezichthouders wil de Inspectie een bijdrage leveren aan het steeds effectiever worden van het toezicht.