Dieselmotoremissie (DME)

Dieselmotoremissie (DME) is een kankerverwekkende stof die ontstaat tijdens de verbranding van dieselolie in motoren. Blootstelling aan DME komt voor in uiteenlopende sectoren van de arbeidsmarkt. Iedere mate van blootstelling aan DME is een gevaar voor de gezondheid van werknemers. Werkgevers zijn verplicht om hun werknemers tegen blootstelling aan DME te beschermen.

Sluipmoordenaar

Als werknemers DME inademen, hebben zij een verhoogde kans op het krijgen van long- en blaaskanker. Daarnaast kan het inademen van DME bijdragen aan het ontstaan van ernstige longaandoeningen zoals COPD en astma.

De gevaren van blootstelling zijn vaak niet zichtbaar met het blote oog. Gezondheidsproblemen die ontstaan door blootstelling aan DME uiten zich in de meeste gevallen pas jaren na de blootstelling. Zo is het een echte sluipmoordenaar. Alleen bij tijdelijke hoge blootstelling kunnen er direct merkbare effecten zijn, zoals irritaties van de ogen en van de luchtwegen ('het slaat op de keel').

Bedrijven in alle sectoren moeten zich inspannen om blootstelling aan DME te voorkomen. Waar dat niet mogelijk is treffen zij technische maatregelen volgens de arbeidshygiënische strategie.

Waar komt DME voor?

DME is een stof die vrijkomt tijdens het werkproces. DME ontstaat tijdens de verbranding van dieselolie in motoren. DME bestaat uit gassen, dampen en (roet)deeltjes.

Werknemers kunnen DME inademen als voertuigen of machines met een dieselmotor worden gebruikt, zowel in binnensituaties als buiten.

In bijna elke sector wordt met dieselmotoren gewerkt. Hierdoor vormt DME op veel werkplekken een risico. Voorbeelden van sectoren waarin blootstelling aan DME relatief veel voorkomt zijn: bouw en infra, transport en logistiek, afvalverwerking en industrie.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende typen dieselaangedreven machines en voertuigen zijn:

  • Bestelwagens;
  • Vrachtwagens;
  • Heftrucks;
  • Shovels, graafmachines;
  • Generatoren, aggregaten;
  • Hoogwerkers, verreikers, kranen;
  • Trilplaten, trilstampers.

Verplichtingen voor werkgevers

Omdat DME een kankerverwekkende stof is, moet altijd eerst gekeken worden of de dieselmotor vervangen kan worden door een ander type aandrijving. Wanneer dat mogelijk is, ben je als werkgever verplicht om de dieselmotor te vervangen.

Verder moeten werkgevers bij het nemen van maatregelen tegen blootstelling aan DME uitgaan van de volgorde van de arbeidshygiënische strategie. Deze strategie heeft als uitgangspunt het voorkomen en beperken van blootstelling aan gevaarlijke stoffen door maatregelen te nemen zo dicht mogelijk bij de bron.

De strategie bestaat uit 4 niveaus van maatregelen, die volgordelijk moeten worden doorlopen:

Toezicht door de Nederlandse Arbeidsinspectie

Ondanks het (grote) gezondheidsrisico wordt er veel gewerkt met dieselmotoren. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of er zo veilig en gezond mogelijk wordt gewerkt, daar waar dieselmotoremissie vrijkomt. En wat u als werkgever doet om dit ook op langere termijn te borgen. Daar waar niet de juiste maatregelen zijn genomen, zal de Arbeidsinspectie handhavend optreden.