Op papier arbeidsvermogen, in de praktijk geen reële kans op werk
Het uitgangspunt van de banenafspraak is dat mensen in deze doelgroep een reële kans op werk bij een reguliere werkgever hebben. Echter veel mensen in de doelgroep banenafspraak komen langdurig niet aan het werk. Een substantieel deel van deze groep mensen heeft zodanige beperkingen en problemen dat er sterke twijfels zijn of zij wel voldoen aan het uitgangspunt van de banenafspraak.
De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzocht welke factoren verklaren waarom deze mensen niet aan het werk komen en wat ervoor nodig is om de mensen die wel een reële kans op regulier werk hebben aan het werk te helpen.
Download 'Volledig rapport'
Download 'Infographic (Let op: eerst downloaden op computer)'
Download 'Infographic mobiele versie'
Doeltreffendheid
Er is een risico voor de doeltreffendheid van de uitvoering van de banenafspraak door gemeenten en UWV als zij tijd en energie steken in het activeren van mensen die uiteindelijk geen reële kans op werk hebben. Dit gaat ten koste van de ondersteuning van mensen die wel een reële kans op de arbeidsmarkt hebben. Daarnaast is het een onnodige en oneerlijke druk als deze mensen regelmatig geconfronteerd worden met de verwachting dat zij kunnen werken of herhaaldelijke mislukte pogingen ervaren om aan het werk te komen. Deze mensen kunnen beter begeleid worden naar alternatieve vormen van participatie.
Dienstverlening
De dienstverlening van UWV en gemeenten draagt bij aan het naar werk helpen bij mensen met een reële kans op regulier werk. Lang niet alle mensen die een kans op regulier werk hebben krijgen actieve begeleiding. Een belangrijke oorzaak hiervoor is tijd. Medewerkers geven aan dat in de uitvoering meer tijd en ruimte nodig is voor onder andere het leveren van maatwerk en het investeren in een vertrouwensband. Er zijn daarnaast de nodige belemmeringen die re-integratie in de weg staan, bijvoorbeeld de lange wachttijden in de gezondheidszorg en de sociaal medische beoordelingen bij UWV.