Arbo in bedrijf 2022-2023

Een onderzoek naar de naleving van arboverplichtingen, blootstelling aan risico's en genomen maatregelen in de periode 2022-2023.

Voor het uitvoeren van haar taken is het voor de Nederlandse Arbeidsinspectie van belang dat zij een compleet beeld heeft van ontwikkelingen en risico's op de domeinen waarop zij toezicht houdt. Daarom voert de Arbeidsinspectie verschillende monitorprojecten uit, waaronder de monitor Arbo in Bedrijf.

Bekijk hieronder het rapport of de infographic.

Over het onderzoek

Voor deze monitor onderzoeken arbeidsinspecteurs het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden tijdens bedrijfsbezoeken. De resultaten van deze bedrijfsbezoeken worden door statistische weging vertaald naar de populaties van bedrijven (circa 350.000) en werknemers (circa 8,5 miljoen) in Nederland.

Zodoende bevat dit rapport de nationale kerncijfers over de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet, een overzicht van de risico's waar werknemers aan blootgesteld worden en de maatregelen die genomen worden om deze risico's te beheersen.

Uniek aan deze Monitor Arbo in Bedrijf is dat zij niet risicogestuurd is en niet berust op zelfrapportage, waardoor er een goed beeld ontstaat van de arbeidsomstandigheden in Nederland.

Belangrijkste bevindingen

  • Er is een toename van het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft. 88 procent van de werknemers werkt bij een bedrijf dat een RI&E heeft. Een derde van de RI&E's scoort onvoldoende op kwaliteit.
  • Bedrijven met een kwalitatief goede RI&E doen het beter als het gaat om gezond en veilig werken in de praktijk.
  • Er is een afname van het aantal bedrijven dat voorlichting en onderricht geeft over gezond en veilig werk en hier ook toezicht op houdt.
  • Bij ongeveer 80 procent van de bedrijven zijn de algehele arbeidsomstandigheden voldoende of goed. Gebrek aan kennis van wet- en regelgeving is het voornaamste motief van niet-naleving.