Recherchemedewerker George
Van begin tot eind verantwoordelijk voor het dossier
Recherchemedewerker George de Laat over zijn werk:
'In ons team houden we ons bezig met arbeidsuitbuiting. Bijvoorbeeld mensen die illegaal aan het werk zijn, onder slechte omstandigheden moeten werken of veel te weinig betaald krijgen. Soms zien we het zelfs allemaal tegelijk. Mensen die in Nederland als slaaf gebruikt worden, dat kan toch niet?
Wij doen daar onderzoek naar, zodat we eventueel strafrechtelijk kunnen optreden. Ik ben van begin tot eind verantwoordelijk voor de dossiers van deze onderzoeken. Omdat ik een enorme organisator ben en de dingen altijd op orde wil hebben, past dit werk heel goed bij mij.
Niet in de haak
Een zaak begint meestal met een melding, dat kan door een werknemer zelf zijn, de politie of een buurman die iets heeft gezien. Ook de inspecteurs van Arbeidsmarktfraude komen soms zaken tegen die niet in de haak zijn. Zoals een werkgever die zijn mensen bijna niks betaalt of hen op een afgelegen industrieterrein laat werken, zonder openbaar vervoer, zodat ze nergens heen kunnen. Het kan overal gebeuren, soms gaat het om een landelijk uitzendbureau of een grote kas, maar het kan net zo goed bij de bakker op de hoek zijn of om een au pair gaan.
Nadat we een melding hebben opgewerkt – dat wil zeggen dat we aanvullende informatie hebben verzameld – beslissen we of we ermee verder gaan. Het is niet zo dat we daarbij alleen naar iemands schuld zoeken, het gaat echt om waarheidsvinding. Het dossier moet een basis bieden om al dan niet tot vervolging over te gaan. We werken dan ook nauw samen met het functioneel parket van het Openbaar Ministerie en is er altijd een officier van justitie bij onze onderzoeken betrokken.
Volle beeldschermen
Mijn werk speelt zich grotendeels op kantoor af. Mijn verantwoordelijkheid is om te zorgen dat het dossier van een onderzoek wordt bijgehouden en helemaal compleet is. We verzamelen namelijk veel informatie, denk aan financiële gegevens, we verhoren verdachten en getuigen en maken processen-verbaal op. Ik zoek zelf ook dingen op, als opsporingsambtenaar heb ik toegang tot verschillende systemen. Soms staan mijn 2 beeldschermen helemaal vol!
Als we sterke verdenkingen hebben mogen we speciale middelen inzetten, zoals telefoontaps. Daarmee houden we verdachten in de gaten en komen we er misschien achter waar nog geld verstopt zit of voorkomen we dat het wordt weggesluisd. Dat nemen we dan in beslag, rekenen uit wat de slachtoffers eigenlijk verdiend zouden moeten hebben en betalen hen alsnog. Ook dat moet allemaal worden bijgehouden.
Ik doe dit werk nu 8 jaar en heb in die tijd veel gezien, ook dingen die ik liever niet gezien had. Mensen die onder ellendige omstandigheden aan het werk zijn, soms rennen de muizen en de ratten om hen heen. Ik vind dat echt een schandaal en ik haal er veel voldoening uit om daar samen met mijn collega's iets aan te doen.
'Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Het is mooi om te zien hoe mensen opknappen nadat ze uit een nare situatie zijn gehaald.'
We komen soms hartbrekende situaties tegen. Gelukkig vormen we samen een fijn team en kunnen altijd op elkaar terugvallen. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Het is mooi om te zien hoe mensen opknappen nadat ze uit een nare situatie zijn gehaald. Ze zijn vaak heel dankbaar. De nare situaties vergeet ik bij voorkeur zo snel mogelijk, maar die dankbaarheid neem ik mee naar huis.'