Rechercheur zorgfraude Sara
Laat mij maar lekker speuren
Rechercheur zorgfraude Sara Wegman over haar werk:
'Bij Defensie maakte ik kennis met intelligence, onder andere door onderzoek te doen naar PGP-telefoons, waarmee versleutelde berichten verstuurd kunnen worden. Daar besloot ik dat ik me verder wilde ontwikkelen tot rechercheur. Een overstap naar de politie lag voor de hand, maar ik twijfelde of ik het daar niet te hiërarchisch zou vinden.
Collega's tipten me op een presentatie van een wervingscampagne van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarna heb ik gesolliciteerd. Ik keek uit naar de reuring die het werk met zich mee zou brengen, en het sociale aspect trok me over de streep. Ik wilde graag iets teruggeven aan de maatschappij.
Niet pluis
Er zijn allerlei signalen die tot een verdenking van fraude kunnen leiden. Een zorgonderneming heeft minder mensen in dienst dan je op basis van declaraties zou verwachten of ze beweren zorg te hebben geleverd op een moment dat de cliënt op vakantie was. De meeste meldingen hierover komen via zorgverzekeraars, die vaak al een eigen fraudeonderzoek hebben gedaan. Onze intel-afdeling kijkt er als eerste naar en als zij ook denken dat er iets niet pluis is, komt het bij ons. Wij beginnen dan met verder zoeken in systemen, denk aan loongegevens of voertuigen die op iemands naam staan. Zo werken we de informatie op. Na toestemming van het Openbaar Ministerie kunnen we ook over andere informatie beschikken, zoals bankrekeningen.
'Ik ben trots op ons team en de mooie resultaten die we behalen.'
Soms leidt een onderzoek tot een doorzoeking en de inbeslagname van administratie en komt er weer allemaal nieuwe informatie bij. In ons team werken we samen met financiële en digitale rechercheurs. Zij snappen alles van geld en computers. Hun specialistische kennis is onmisbaar in een onderzoek. Toch komt het weleens voor dat we uiteindelijk niet voldoende bewijs kunnen vinden. Dat is jammer, want onze mensen geven hun tijd en toewijding aan een onderzoek. Gelukkig kan ik dat goed loslaten. Ik ben trots op ons team en de mooie resultaten die we behalen. Daar ligt voor mij de focus op.
Complete criminele organisaties
Tactisch rechercheren vind ik het leukst, informatie zoeken, bewijzen verzamelen, en zo het plaatje compleet krijgen. Laat mij maar lekker speuren! De startopleidingen leggen een goede basis voor het werk. Het leren verhoren, nodig voor de bevoegdheid tot opsporingsambtenaar, vond ik een geweldig onderdeel. Wel intensief trouwens. Ik ben erg tevreden over de ondersteuning door de organisatie, de manier waarop ik door collega's ben opgevangen en hoe ik de ruimte krijg om te leren.
Mijn allereerste verdachtenverhoor was meteen voor een grote zaak en ze hebben me gewoon in het diepe gegooid. Wel met een ervaren verhoorder erbij, maar het toont aan dat ik vertrouwd word. Terwijl je je niet moet vergissen in wat we allemaal voor ons krijgen. Er zitten soms enorm geslepen types tussen en het kan zelfs om complete criminele organisaties gaan. Gelukkig krijgen we veel boven water, in hun web van leugens raken de meeste fraudeurs uiteindelijk de weg wel kwijt.
Mijn gevoel voor rechtvaardigheid is een grote motivator. En de professionele mogelijkheden: ik ben me aan het ontwikkelen richting telecom. Weer een beetje terug naar het begin dus! Dat doe ik onder andere met opleidingen en door kennis uit te wisselen met andere experts. Er staat heel veel informatie op telefoons en niet alleen in appjes en e-mails, maar bijvoorbeeld ook met locatiebepaling. Daar kunnen we dus veel aan hebben en het is een mooie aanvulling op mijn andere werkzaamheden. Voorlopig heb ik het prima naar mijn zin.'